SÖTÉTKAMRA SZÛRÕ
SÖTÉTKAMRA SZÛRÕ
MULTIGRADE FILTER KÉSZLETEK
Ha ILFORD MULIGRADE termékkel dolgozunk, szükség van arra, hogy a fény színét a nagyító fejnél szabályozni lehessen - ezt általában úgy oldják meg, hogy a fény útjába színszűrőket helyeznek. A fehér fény normál keménységet eredményez, (ezt kb. a 2-es fokozatnak felel meg), a sárga fény csökkenti, a magenta (bordó) fény pedig növeli a keménységet.
Az ILFORD erősen ajánlja a MULTIGRADE filtereket a fény színének szabályozásához még akkor is, ha a nagyító-felszerelés színes nagyítófejjel van ellátva. A MULTIGRADE filterek sűrűségét úgy egyenlítették ki, hogy az expozíció ideje 4-es élességi fokozat alatt állandó maradjon. Ha 4-es vagy annál magasabb élességhez való szűrőre váltunk, akkor csak meg kell duplázni az expozíció idejét.
a MULTIGRADE filterek 12 darabos készletekben kaphatók, melyben a 00-stól az 5-ös méretű papírszűrőknek megfelelő minden fokozat megtalálható. Ha a nagyítóhoz van színszűrő doboz, akkor keret nélküli, négyzet alakú szűrőket kell venni hozzá. A színszűrő doboz nélküli nagyítókhoz pedig a lencse alá helyezhető, keretes filterek kaphatók.

ListaTovább